Türkiye’nin önde gelen hastaneleri, sağlık kurumları, ilaç, tıbbi cihaz ve malzeme, sağlık bilgi teknolojileri firmaları ile GSK Turkey, GSK Consumer Healthcare, AstraZeneca Turkey ve Vitabiotics gibi firmalar ile BMI Healthcare Services, Balsamee, Bupa gibi Birleşik Krallık sigorta şirketleri yer aldı. Birleşik Krallık’ın önde gelen sağlık turizm acentelerini, sigorta şirketlerini, hastane yetkililerini ve uzman doktorlarını İstanbul’da buluşturan Birleşik Krallık-Türkiye Sağlık İş Forumu, iki ülke arasındaki sağlık iş birliği fırsatları açısından önemli bir organizasyon oldu.
T.C. Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay’ın açılış konuşması ile başlayan foruma, Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Doç. Dr. Tolga Karakan, Sağlık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Dr. Selami Kılıç, Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Mahir Ülgü, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Başkanı Prof. Dr. Erhan Akdoğan, Uluslararası Sağlık Hizmetleri (USHAŞ) Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya ile birlikte üst düzey kamu ve özel sektör temsilcileri foruma katılım sağladı.
Birleşik Krallık’tan ise Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu ve Doğu Avrupa ve Orta Asya Ticaret Temsilcisi Kenan Poleo, Birleşik Krallık Doğu Avrupa ve Orta Asya Ticaret Yardımcı Temsilcisi Jane Grady, İngiltere Büyükelçiliği Türkiye Ticaret Ataşesi David Machin ve İngiltere Sağlık Hizmetleri NHS Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı David Sheppard ile birlikte Birleşik Krallık hükümet temsilcileri ve üst düzey sektör temsilcileri foruma katılım sağladı.
“Amacımız, yeni iş birliklerine zemin hazırlamak”
Forumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Sağlık Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay, Türkiye-Birleşik Krallık Sağlık İş Forumu’nu düzenleme amacımız, karşılıklı olarak kazan-kazan anlayışı çerçevesinde her iki müttefik ülkenin mevcut sağlık pazar payı potansiyelini daha ileriye götürmek ve yeni iş birliklerine zemin hazırlamaktır.” şeklinde konuştu.
Tolunay, USHAŞ’ın pandemi sürecinde hem ülke içindeki ihtiyaçların karşılanmasında hem de diğer ülkelere sağladığı destek ve kolaylık ile hayati bir rol oynadığını belirtti.
“Zorlukların üstesinden beraber gelebiliriz”
Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott, Türkiye’de düzenlenen bu foruma İngiliz sağlık topluluğunun büyük ilgi gösterdiğine dikkati çekerek, foruma İngiltere’nin sağlık sektörü ve akademik çevrelerden 120’den fazla temsilci ile 50’dan fazla İngiliz şirket temsilcisinin katıldığını belirtti.
Gelecekte başka sağlık forumları da yapmayı planladıklarını belirten Chilcott, “Özellikle Türkiye’nin harikulade hızlı büyümüş sağlık iş sektörünü merak ediyorum. Türkiye’nin kapsamlı hastane üretimi, bize Türkiye’nin karmaşık sağlık kuruluşlarını rekor kıracak hızlarda yapabildiğini kanıtladı. Dijital alanda e-Nabız sistemi gibi sistemlerle Türkiye kendini kanıtladı ki e-Nabız sistemiyle hasta beklentisi ve bilgiler sistemler arası çok kolay aktarıldı. TURKOVAC ki burada Türkiye sadece ilaçlama, aşılama için değil, dünyanın birçok ülkesinin aşı erişimi için de anahtar bir rol oynuyor. Türkiye Sağlık Bakanlığının, Birleşik Krallık’a pandemide verdiği destekten, özellikle koruyucu ekipmanlardan dolayı size minnettarız ve fedakarlığınız için teşekkür etmek isteriz.” Dedi.
“Avrupa’daki en dijital ülkeyiz”
Sağlık Bakan Yardımcısı Dr. Şuayip Birinci, “Türkiye-Birleşik Krallık Sağlık İş Forumu” kapsamındaki “Dijital Sağlık” konulu panelde “Türkiye’nin Dijital Sağlık Altyapısı” başlıklı bir sunum yaptı.
Sağlık Bakanlığınca dijital alanda yürütülen çalışmaları tanıtan Birinci, geliştirilen projeler sayesinde hastanelerdeki bekleme sürelerini hem hastane yöneticilerinin hem de kendilerinin takip edebildiğini, bu sayede hangi birime personel takviyesi yapmak gerektiğini rahatlıkla görebildiklerini anlattı.
Hastalık skorlarına göre bir yıl içindeki ölüm oranlarını da takip edebildiklerini dile getiren Birinci, “Avrupa’daki en dijital ülkeyiz” dedi.
“Problemleri Hızlıca ve Verimli Bir Şekilde Çözebiliyoruz”
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Koordinatörü Derun Ülgen, Birleşik Krallık’tan gelen yatırımcıları Türkiye’nin tıbbi cihazlar pazarı, sarf malzemeleri pazarı, yatırım teşviklerinin koşulları, sağlık sektörü çalışanları, fikri mülkiyet konuları, klinik deneyler, serbest bölgeler ve yatırım ofisleri konusunda bilgilendirdi.
Yatırım Ofisinin doğrudan Cumhurbaşkanlığı altında faaliyet gösterdiğine değinen Derun Ülgen, “Yatırım ajansımız Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen yatırımcılara tek istasyon yaklaşımıyla yardımcı olmaktadır. Burada ilk başlangıç temasımızdan itibaren yatırımlarının gerçekleştirilmesi ve hatta sonrasına kadar onlarla temasta kalıyoruz, onlara destek oluyoruz. Son derece gizlilikle hareket eden ofislerimiz, yatırımcıların problemlerini hızlıca ve verimli bir şekilde çözebilmektedirler” dedi.
“Türkiye sağlık turizminde lider ülkelerden”
USHAŞ Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya da “Türk Sağlık Sektörü Açısından İngiltere ile İş birliği Fırsatları” oturumunda konuştu.
Kılıçkaya, sunumunda İngiltere ve Türkiye arasındaki ticari ilişkileri, ülkemizin genel sağlık sistemini ve sağlık turizmi açısından konumunu değerlendirdi.
USHAŞ’ın genel görevleri, gelecek vizyonu ve faaliyetleri hakkında da bilgi veren Kılıçkaya, şunları kaydetti:
“Kıta Avrupası’nın doğusunda ve batısında yer alan iki büyük ülke olan Türkiye ile İngiltere arasındaki siyasi, ekonomik ve ticari ilişkiler etkili bir tarihsel arka plana sahiptir. İngiltere, yıllardır Türkiye’nin en önemli ticaret ortaklarından biri olmuştur. Brexit sonrası dönemde yakınlaşan ve dostane ilişkileri ivme kazanan ülkelerimiz arasında imzalanan STA, İngiltere’nin Brexit’ten sonraki ilk ikili Serbest Ticaret Anlaşması olup, ticari ilişkileri daha da güçlendirecek bir adım olmuştur.”
Kılıçkaya, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile başlayan reformlarla büyük bir başarı hikayesine imza atan Türkiye’nin sağlık turizminde dünyanın önde gelen ülkelerinden biri olduğunu belirtti.
Türkiye’nin bu başarısının arkasındaki faktörleri sıralayan Kılıçkaya, USHAŞ’ın faaliyet alanlarına değinerek çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.
Kapalı oturumda gerçekleşen görüşmelerde Birleşik Krallık hükümet temsilcileri ve üst düzey sektör temsilcileri USHAŞ Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya’ya organizasyon için teşekkürlerini iletti. Forum, ikinci gününde B2B görüşmeleriyle son buldu.
T.C. Sağlık Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Tolga Tolunay:
Birleşik Krallık Ankara Büyükelçisi Dominick Chilcott:
USHAŞ Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Ali Kılıçkaya:
Birleşik Krallık İstanbul Başkonsolosu ve Doğu Avrupa ve Orta Asya Ticaret Temsilcisi Kenan Poleo: